Хистерията е сериозен проблем при тийнейджърите

2012-07-03 10:16:00
Хистерията е сериозен проблем при тийнейджърите
Снимка: sxc.hu

Хистерията е често срещан психологичен проблем при тийнейджърите. Характеризира се със симптоми на отпадналост, тикове, словесни изблици, премрежване на погледа, заекване, неспособност за говор, изтръпване на крайниците или други неврологични проблеми.

 

Симптомите на хистерия се появяват най-често след стресови събития, напрежение и нервност. Продължителността им може да е от няколко дни до седмици.

 

 

Хистерията е проблем, който трябва да се разглежда от психологическа гледна точка и да се предприемат действия за решаването му, смятат специалисти.

 

Хистеричните пристъпи се различават по останалите психологични проблеми по това, че се появяват, когато засегнатия има слушатели.

 

Освен сред тийнейджърите, хистерията може да се появи и при жени след раждане, след сватба или друго значимо радостно или тъжно събитие.

 

За да се подобри състоянието на хистерията, както всяко друго психологично разстройство, е желателно да се прибегне до помощта на клинични психолози и психиатри. Най-трудната стъпка от лечението е пациентът да се убеди, че има нужда от помощ, твърдят специалисти.

 

С цел предотвратяване на хистеричните пристъпи е препоръчително да се избягват стресовите ситуации, да се наблегне на релаксиращите техники, споделянето и разговорите с близки хора. Консумацията на чай от маточина, мента, глог, жен-шен и други могат да помогнат за успокояване на психическото състояние.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия